Eseménynaptár

Az oldal memóriája megtelt, ezért Eseménynaptár 2. néven folytatjuk a történések beszámolóját.

2011. október 9.

Lenyírtuk a gyepet a szobor környékén.. A mesterséges tóból elpárolgott a víz, így a túlburjánzott növényzetet erőteljesen meg tudtuk ritkítani Dobos Lacival. Rendbe tettük a környékét és feltöltöttük vízzel.

2011. október  5.

Nagyon szépen megújult a Took pince, ékszere lett a  területnek. A sváb pinceépítészethez hű stílusban történt a felújítás. A területrendezés is környezetkímélő módon lezajlott. Sikeres volt az  együttműködés.

2011. október 4.

Ma meghírdettük az őszi “gödör”szépítést, mely október 16-án  vasárnap 10-kor kezdődik.

2011. szeptember 25.

Elkészítettem a pinceterület történetéről szóló táblát, melyet Dobos Lacival állítottunk fel.

 

2011. szeptember 16.

Készül az új tanösvény tábla. Egyre több állatfaj jelenik meg a Gödörben. Kis szarvasbogár is látható tavaly óta a területen. Tavaszi alkonyatkor röpülő hímben gyönyörködhettünk. Róla szólunk és Máhr Ferenc szobrászművész készít egy  “szarvasbogár-viadalt” bemutató kompozíciót.

 

2011. szeptember 13-14-15.

Örömhír: búbos banka (Upupa epops) család vendégeskedik a gödörben. Nagy ricsaj közepette egy tojó két kiröpített fiókájával látogatja az öreg akácost. Dobos László emlékezete szerint gyermekkorában, kb. 50 évvel ezelőtt látta utoljára itt ezt a fajt.

2011. szeptember 05.

Öröm, hogy szólni sem kellett s jött a fűnyíró csapat, nagyon szép lett a terület.

2011. augusztus 19.

Bakó úr jött és az egész területet ismét traktorral végignyírta. Csodásan gyönyörű. Egyelőre 2-3  hét, – ha szárazság lesz, 4 is lehet belőle -, h újból jönniük kelljen.

  

2011. augusztus 18.

Most szép és gondozott  a pinceterület. Bakó úr fűnyíró csapata ma új géppel és nagyobb létszámmal jött el és a kevésbé rendezett részeket is gyönyörűre vágta.  képek később.

2011. augusztus 17.

Délelőtt az Eu. Parlament 30 fős belga  csoportját kísérte a pinceterületre Fuchs Sandra. Tartottunk egy rövid ismertetőt. Nagyon tetszett nekik a hely, az állatok sokasága, gyíkot, békát, csigát fogtak, mesélték, h náluk Belgiumban ilyen élményük nincs. Gyors szimpátia alakult ki, finom belga csokival fejezték ki elismerésüket és kedves sorokat írtak a pinceterület emlékkönyvébe.

  

2011. augusztus 16. 

Elhordtuk a homokzsákokat Dobos Lacival, illetve a szétszakadt zsákokban lévő homokkal feltöltöttük a télen keletkezett krátereket, melyeket a tűzoltó kocsi hagyott.

  

2011. augusztus 15.

A város fűnyíró csapata jött. Persze elég későn, mert a fű már magasra nőtt. Annyira szeretnék elégedett lenni munkájukkal, mint Bakó úr által lebecsült elődjükével, de nem megy… A terület bizonyos részeit szépen levágták, egy részen össze is gereblyézték, de nagy felületeket kihagytak. A vadvirágokat legyalulták, a lósóskás gyommezőt meghagyták, pedig múltkor már mindent megbeszéltünk. Délután 3-an gereblyéztük a szobor és mindkét tó környékét, vágtuk gyenge kapacitású fűnyiró-kaszánkkal a magasra nőtt gyomtengert. Szinte mindennap dolgozunk a területen, már be sem írom az eseménynaptárba, ezek pedig plussz munkák. Nem az alkalmazottakkal van baj, ők kedvesek, készségesek, hanem a vezetőjükkel, akivel nem lehet kulturált módon megbeszélni a tennivalókat. Azonkívül kevesen vannak, a rendelkezésükre álló géppark is kicsi egy ekkora város zöldfelületi karbantartásához… Erre mondják: olcsó húsnak híg a leve … és közben stresszes a vállalkozó, mert fillérekért kell agyondolgoznia magát, és mégsem elégedettek a munkájával. Képek később.

2011. augusztus 13.

Tájház- kiállítás megnyitó/ Mária mennybevétele napi  varázserejű gyógynövénycsokrok   ( Kreidepussn ) összeállítása a Szent Vendel Házban/Kárpáti Tímea, biológus – gyógynövények mágikus erejéről, gyógyhatásáról tartott előadása

  

2011. augusztus 08.

ATV-Hazai turizmus -interjú  (pinceterület -Kárpáti Tímea)

http://atv.hu/videotar/20110808_csobbanas_a_zsambeki_medencebe
közepe táján, 36 perc 10 másodperctől….

Blaskó L. a szobor környékét lenyírta.

2011. augusztus 09.

A sok eső miatt nagyon gyorsan nőnek a növények, ezért megismételtük a fűnyírást, és kértük a felelős fűnyíró csapat vezetőjét, h sürgősen jöjjenek, amíg, még nem túl magas a fű, mert a levágott nagy fűmennyiség ismét  maga alá fogja rothasztani a gyepet. Előző alkalommal sem gereblyézték össze maradéktalanul, ezért idén sokkal csúnyább a gyep. Ha sűrűbben jönnének, gereblyézni sem kellene és a levágott bomló rövid fű tápanyagként visszajuthatna  a talajba. Nem győzzük a másfél hektáros közterületet civil összefogással folyamatosan kezelni és fejleszteni is.

2011. augusztus 01.

Táblák, szobor környékét lenyírtuk környékbeli lelkes gyerekek segítségével…

2011. július 27.

ATV forgatás Zsámbékon, s itt a pinceterületen. Interjú. Megtekinthető: augusztus 8-án 22.30 kor Magyar turizmus című műsorban.

2011. július 20.

Bakó úr, a fűnyírótársaság vezetője délután visszajött és a sekély tó környékét fűkaszával levágta.

2011. július 19.

Megérkezett az önkormányzat fűnyíró csapata. Sikerült megegyezésre jutnunk a terület kezelését illetően. Szép lett a gödör. Reméljük most már rendszeresen jönnek, így a lekaszált fű mennyisége minimális lesz s maradhat a területen.

  

2011. július 10.

Készítettünk egy újabb ismertető táblát. Máhr Feri mészkőből faragott egy nagy csigát, Gréti lánnyal kicsit megfestettük, majd összeállítottuk a kompozíciót.

  

2011. július 7.

Horváth László alpolgármester úr megtekintette a pinceterületet és a fűnyíró csapat munkáját.

2011. július 6.

Reggel folytattuk a kiszáradt meder rendbetételét. Este ismét lenyírtunk egy nagyobb részt a közterületből (a táblák, a kút és a szobor környékét, utat). Már nagyon időszerű lenne a fűnyírótársaság jövetele, mert ismét magas füvet kell levágni, ami maga alá fogja rohasztani  a növényzetet.

2011.július 5.

Kora délutántól alkonyatig 3-an  (Dobos L., Máhr F., Kárpáti T.) gereblyéztük a csapat által  meghagyott elszáradt füvet, kiszedtük és összehordtuk a talajvizes területről a gyomnövényzetet. Most volt itt az ideje, mert ha bekeményedik a gyökérzet a talajba, sokkal nehezebb kicibálni. Így is beleizzadtunk. Homokzsákokat visszavittük Horváth A. épületéhez. A teherautók által télvíz idején keletkezett keréknyomok nagy részét feltöltöttük homokkal. Raktunk ismét egy boglyát tájképi elem gyanánt.

2011. június 29.

Dobos Lacival másfél órán át kaszáltuk Leili J. kerítése előtti másfél méter magas bogáncsmezőt. Nem győztük kivárni a fűnyírótársaságot, mert virágzásnak indult a növény. Ha a sekély mélyület száradó talajára hullanak milliószám a magvai, jövőre gyep helyett bogáncs fogja borítani a szobor előtti térséget. Ismét csak jelzem, hogy degradált, felégetett, vagy zöldhulladékkal megrakott területen mindig gyomnövényzet fejlődik. Jó volna, ha végre Leili J. is saját kertjében oldaná meg a komposztálást, mint ahogy erre már sokszor kértük, hogy ne kelljen évről évre utána és helyette dolgoznunk.
    

2011. június 27.

Megtörtént az Elmű/ÉDÁSZ részéről a villanypóznák kicserélése. Sikerült kompromisszumra jutnia az önkormányzatnak, hogy betonoszlopok helyett faoszlopokra cseréljék a régieket. A talajvizes részen alpinista szerelő végezte a vezetékcserét. Köszönjük, hogy vigyáztak a területre. (A homokzsákok sajnos maradtak, nekünk kell a gyepről visszacipelni az épülethez.)

  

2011. június 26.

Korai volt a megelőlegezett jóindulat Bakó úr felé, mert ígéretét nem tartotta be, miszerint másnap jönnek és befejezik a munkát ill. elszállítják a kaszálékot, mely már az eltelt egy hét alatt maga alá rohasztja a gyepet. Pleszkó Krisztina, a műszaki oszt. vezetője is jelezte a Vízmű felé, h ne felejtsenek visszajönni. Mindhiába….

2011.június 21. 

Bakó úr vezetésével a fűnyíró csapat megérkezett és egy napi feszített tempójú munkával a pinceterület gyepeit majdnem egészében levágták, a füvet, gazt összegereblyézték. A brigád lelkesen dolgozott, úgy tűnik sikerült a közös hang megtalálása. Maradt még a hátsó tó környékének és a telkek kerítése mentén lévő ösvény kitisztítása, illetve a sekély tavon felverődő gyomok kivágása, a zöld hulladék elszállítása.

 

Egy újabb tájékoztató tábla készült, mely az akácról szól.

2011.június 17.

Megkezdődött az ismételt  kapcsolatfelvétel az Önkormányzattal. A műemlékpark, természetvédelmi terület rendbetétele, mint elmaradt feladat volt a tárgya a beszélgetésnek. Horváth László alpolgármester, Pleszkó Krisztina műszaki osztály vezetőnője volt jelen a megbeszélésen és azonnal intézkedtek, bemutatták az új csapat vezetőjét Bakó urat és felkérték az Egyesületünkkel való közös együttműködésre.

2011. június 15-18.

Dobos Lacival reggelente egy órát kaszáljuk a a csalánost. Még épp virágzás előtt van. Nem jó, ha hagyjuk, mert elfásodik a szára és nagyon nehéz kitermelni. A terület bizonyos részein meghagyjuk, mert számos rovar táp- és szaporodóhelyeként szolgál (pávaszem, rókalepke..)

2011. június 15.

A terület elhanyagolt képet mutat. Szinte minden részén kalászba fordult füvek, magba szaladt csalánosok mutatják a gondozatlanság jeleit. Sajnálom, hogy a több hónapi távollétem ilyen következményekkel járt, mert a látogatók folyamatosan jönnek. Bizakodtam a tavalyi sikeres önkormányzati együttműködésben és a fűnyíró csapatban, melynek tagjai teljes hozzáértéssel végezték az elmúlt évben a területkezelést. Azonban idén átkerült a zöldfelületi kezelés felügyelete a Zsámbékvíz Kft-hez és új csapat alakult helyi vállalkozó vezetésével. Későn kaptak megbízást, nagyon nehéz volt helyzetük, mert az egész település hasonló elvadult állapotban volt.

Köszönet illeti azokat az egyesületi tagokat (Kis Kálmán, Haris Balint, Szumper Gábor) akik távollétemben is gondozták a közterület bizonyos részeit, illetve részt vettek a kármentesítésben, írták a honlapot.)

2011. május 29.

Virágzik a bodza! Elkezdődött a bodza talán egyik legismertebb és legnépszerűbb részének a felhasználása. Legtöbben csak a bodza szörp receptjét ismerik, azonban sok más finomság is készülhet a virágból, például bodza bor, bodza pezsgő, bodzaméz, de akár egyszerű üdítő ital is! Viszont aki a gödörben bodza virágot szed az figyeljen oda hová lép, mivel már nyüzsögnek az apró békák a területen.

2011. május 8.

Harsog a kétéltű koncert a gödörben!!! Szinte minden bokor és fa meghozta lombját, sőt némelyik már termését,-gyümölcsét érleli. A víz a tavakban a melegebb időnek köszönhetően kicsit csökkent, azonban a tavaly telepített nád kihajtott a hátsó tóban, ha pedig benövi akkor még a víz is megmaradhat, és újabb vízi társulások jelenhetnek meg, ezzel nőhet a hely biodiverzitása. A hátsó tó partjánál észlelt darázspók (Argiope bruennichi), mely a keresztespókok családjába tartozik.

2011. május 5.

Köszönöm Haris Bálintnak, hogy távollétemben (november óta) folyamatosan látogatja, óvja a pinceterületet, írja az eseménynaptárat!

2011. április 12.

Bolondos április, szokták mondani, és hogy ez mennyire igaz az az elmúlt egy héten látszott igazán. Először nyári meleg, aztán szél-egész medencét beborító porviharral, majd pedig eső. Azonban a természet büszkén készül a nyárra, életet lehelve a hideg tél alatt pihenő növényekbe állatokba.

2011. április 04.

A békák koncertje egyre erősebb, a fák kibontják első virágaikat, és a mezei virágok is előtűnnek a fű zöldjéből. A víz annak ellenére hogy naponta szivattyúzzák csak elenyésző mértékben csökken.

2011. március 30.

Megérkezett a tavasz a gödörbe is. A cinkék hangosan harsogják a tavaszköszöntő dallamokat. Az idő folyamatosan melegszik, rügyeiket bontogatják a fák és a bokrok, a fű is kizöldül. A békák megkezdik tavaszi koncertjüket.

2011. január 17.

Boldog új évet. Elolvadt az a rengeteg hó ami decemberben esett. A tavat folyamatosan szivattyúzzák, hogy megvédjék a belvíztől a házakat, pincéket. Amíg hidegebb volt az idő sokan szentelték idejüket a téli sportoknak a gödörben, szánkózás, korcsolyázás, hógolyózás. Azonban most hogy elolvadt a hó nagyon puha a föld. Ezt tetézi még az is, hogy egy pincetulajdonos képtelen a kocsiját a parkolóban hagyni, és 30m sétálni a pincéjéig, hanem inkább dagasztja a sarat. Hihetetlen hogy egyes emberek mennyire érzéketlenül képesek tönkretenni amire más ember vigyáz.

2010. december 27.

Sok csapadék esett az elmúlt napokban is a gödörben. A tűzoltóknak folyamatosan szivattyúzniuk kell hogy csökkentsék a vízszintet.

2010. december 24.

Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!!!

2010. december 18.

Rengeteg hó eset az egész városban, nagyon hidegek a nappalok és az éjszakák is. A pinceterület gyönyörű fehér pompába öltözött. Most már rá lehet menni a jégre a gödörben igaz nem ajánlatos, a hátsó tóra pedig tilos.

2010. december 07.

Már nincsenek minuszok, reggel már eső esett. A tavak vízszintje tovább emelkedik, a meleg miatt a jégre menni most nagyon veszélyes.

2010. december 05.

Gyönyörű napsütéses vasárnapra ébredtünk. A gödör téli madárricsajtól hangos. A jó idő kirándulásra csábít, érdemes is kicsit bebarangolni a téli tájat!!!

2010. december 04.

Napsütéses volt a mai időjárás, szépen olvad a hó a gödörben.

2010. december 02.

A gödörben már annyi víz gyűlt össze, hogy szükségessé vált a kisebb tó szivattyúzása. A munkára a zsámbéki Önkéntes Tűzoltó Egyesületet kérték fel, akik készséggel teljesítették azt. Sajnos a tűzoltókocsi a szivattyúzás közben belesüllyedt a talajba, és az Önkormányzat teherautójával kellett kihúzni. Szerencsére a tűzoltókocsi csak kis mértékben sérült meg. A szivattyúzásban részt vettek: Blaskó László, Dobos László, Dinnyés László, Csepilek István, Nyírő Tibor, Haris Bálint.

A parkolóban a gyep nagyon fel lett túrva, rendbehozása tavaszra marad.

2010. november 30.

Egyre hidegebbek a nappalok és az éjszakák. A tavakat már állandó jég borítja, viszont rámenni nem szabad, mert még vékony, és a hátsó tó néhol akár másfél méter mély is lehet.

2010. november 29.

Az első hó lassacskán teljesen megadja  magát a melegebb időnek, és teljesen elolvad, így tovább emelkedik a víz szintje a területen. Egyes pincékbe lassan már a gumicsizma is kevés lesz a bejutáshoz. A terület talaja nagyon puha mivel fölfagyott, aztán megázott, járművel nem ajánlatos behajtani.

2010. november 27.

Hajnali 2-kor leesett az első hó, fehér pompával öltöztette fel a tájat. A pinceterület apró fehér hóbuckák erdejévé vált.

2010. november 11.

Továbbra is csapadékos az idő. Folyamatosan emelkedik a talajvíz. Valamennyi pince vízben áll.  A 238 hrsz-ú pincében mért víz magassága 52 cm. Nincs értelme elszivattyúzni, mert  a talajban jelen lévő  és közlekedő vízmennyiség ismét kitölti a mélyen fekvő öblöket. Az idei esztendő újra bizonyítja, hogy e vízgyűjtő területre pincét építeni értelmetlenség. belvíz A területet pedig feltölteni tilos a magasabban fekvő lakott terület belvízvédelme miatt.

2010.november 3-7.

Haris Bálint és Dobos Laci  a  hátsó tó környékén megkezdte a  gyomfajok sarjhajtásainak visszavágását. Bálint lekezelte a fából készült szemetes tartályt. Pár őshonos növényt ültettünk (kecskerágó, som).

2010. október 7-8. Blaskó László, Mayer Ferenc, Simon Mihály fűkaszával egy egy nagyobb területet lenyírt.

2010. szeptember 28. Lektorálás

Az elkészült Emlékmű lektorálása megtörtént. A Képző- és Iparművészeti Lektorátus bíráló bizottsága (Melocco Miklós, Illyés Antal, Lestyán Goda János, Simonffy Szilvia) szakmai elismerését fejezte ki. Gratuláltak a sikeres műhöz, az alkotás és a táj tökéletes harmóniájához. Szakvéleményük:

2010. szeptember 25.

Blaskó László az emlékmű és a tó környékének gyepét nagy kiterjedésben levágta. Dobos Lacival összegereblyézték. Ismét nagy esőzések voltak. Minden pincében áll a víz. Van ahol bokáig, van ahol térdig ér a talajvíz.

2010. szeptember 20.

Szumper család és Dobos Laci a Gödör területén nyírták a füvet.

2010. szeptember 15-18.

Az elmúlt 10 év legcsapadékosabb nyarát éljük Zsámbékon. Szünet nélkül hull éjszakánként az eső,  nappal is többször elered. A fák évgyűrű-elemzésekor ez az esztendő erőteljesen fog megjelenni, ha elegendő fényhez, ill meleghez jutott a vizsgált fa. A törzs keresztmetszetén idén megjelenő koncentrikus kör – mely a vizet szállító, megvastagadott szövetek (kambium) révén keletkezik – jóval szélesebbek lesz, mint az aszályos időkben. Az elmúlt évtizedet tekintve Zsámbékot inkább száraz, csapadékmentes nyarak jellemezték.

2010. szeptember 14.

Dobos Laci az emlékmű körül és a rézsűn levágta és legereblyézte a fiatal gyepet. Naponta felváltva 5-10 percet gyomlálunk, hogy a fű között növő kétszikű gyomokat visszaszorítsuk.

Csodálatos tapasztalni, hogy az avató ünnepség óta egyre többen látogatnak a pinceterületre, nem csak Zsámbék lakosai, hanem Budapestről, vidékről…. művészek, borászok, kirándulók…. Csodálják a hely hangulatát, a szobrot, mely váratlan élménnyel ajándékozza meg őket. Egyelőre az élőhelyvédelmi célkitűzést nem veszélyezteti a látogatók száma, de tény hogy mielőbb el kell készítenünk a tájékoztató táblákat, melyek részletesebb információt szolgáltatnak az élőhely-rekonstrukcióról és a látogatók elvárandó viselkedési kultúrájáról. Kijelölt gyalogút is szükséges a gyepen, hogy pl. a futók, ne össze-vissza szaladjanak a füvön, észre sem véve az apró élőlényeket…. Szintén várakozó feladat, hogy a terület történetét bemutassuk, erről szép tábla készüljön. S ha ezeket a minimális, de alapvető fejlesztéseket sikerül megvalósítanunk, már nagyobb aggodalom nélkül fogadhatók a látogatók.

2010. szeptember 08.

Az önkormányzat megbízott fűnyíró csapata teljes létszámban felvonult és idén először a Gödör szinte teljes területét rendbe tették. Óriási segítség volt ez nekünk, mert tényleg most mindannyian pótoljuk az otthoni elmaradt tennivalókat, s nincs időnk kis fűnyíróval, v kaszával a másfél hektárnyi területet levágni.  Öröm, hogy az együttműködés a csapattal nagyszerű, most is kérésre már másnap jöttek és ami kiemelendő, hogy tekintettel vannak az élővilágra, amennyire ez lehetséges. Például egy korábbi alkalommal a fűnyíró traktorral dolgozó férfi jelezte nekem, hogy túl sok gyík és béka mozog bizonyos gyepterületen, nem szívesen menne végig rajtuk. Csodálatos volt megélnem itt Zsámbékon, hogy valaki nem nevet a békákon és nem legyint rájuk, hogy úgyis sokan vannak…. Kerestünk egy másik időpontot, száraz napfényes délidőt, amikor a kétéltűek járataikban hűsölnek, a gyíkok pedig a zajtól el tudnak menekülni, mert mozgásuk a melegben fürge. Szóval nagyon sokat javult az önkormányzattal az együttműködés, klassz  ez a csapat, kívánom, hogy maradjon a következő ciklusban is így….

2010. szeptember 01-05.

Az elmúlt 2 hétben kicsit pihentettük a Gödröt, hogy saját dolgainkban utolérjük magunkat. Múlt héten az emlékmű körül Dobos Laci feltöltötte termőfölddel a teherautó által kikapart részeket és fűmagot vetett bele. Már zöldül. Szumper Gábor, Simon Mihály a tulajdonuk körüli nagyobb részt lefűnyírózták. Dobos Lacival ma délelőtt a hátsó tó környékén lekaszáltuk a gyorsan növő egyéves gyomokat és a csalános egy részét, amely, ha száron marad télire, kóróvá lesz és sokkal nehezebb kezdeni vele valamit.

2010. augusztus 19. Német Nemzetiségi Emlékmű- és Emlékpark avató ünnepség.

Szép, emelkedett ünnep volt. Megtörtént a Német Nemzetiségi Emlékműnek és környezetének, az Emlékparknak méltó felavatása és felszentelése. Beszédet mondott: Lovas Lajos polgármester, Ritter Imre, az Észak Magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének elnöke,Bognárné Donovitz Mária, Zsámbék díszpolgára, a Zsámbéki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.  Az emlékmű szentelését Holnapy Dénes Márton atya végezte.  Az avató ünnepélyességét elősegítő fellépők: Fuchs Sandra felkonferálás, szinkrontolmácsolás, Szűcs Bori, Lovas Lajos polgármester tolmácsa, Zsámbéki Német Nemzetiségi Dalkör, Dombi Enikő és a Zeneiskola növendékei: Tatár Szídónia, Márton Angéla, Gasparics Orsolya, Lochberg Regionális Táncscsoport. Egyesületünk Nevében köszönetünket fejezzük ki  minden kedves közreműködőnek: támogatók További képek a Német Nemzetiségi Emlékmű oldalán.

2010.08.18. Öröm, hogy már itt tartunk!!! Túl a szobor első éjszakáján.

2010.08.16-17. Nagyon intenzív a készülés az ünnepségre. Szerencsére az Önkormányzat most nagyon sokat segít. Épségben Megérkezett a Szobor, Az önkormányzat sofőrje, Szűcs Feri És Blaskó Laci nagyszerűen levezényelték a szállítást, elhelyezést. A becsatlakozó utatkat is önk. markolóval , a mányi bányából ingyen kapott kőzúzalékkal hozzuk helyre. Ezer apró tennivaló zajlik párhuzamban. Dobos Laci is hihetetlenül sokat segít. Nélkülük nem szépülne ilyen ütemben a pinceterület.

2010.08.11-15. Nehéz részletezni a szervezés körüli tennivalókat, idő sincs rá. Közben a fenntartási munkákat is végezni kell. A kút tetejét újrafestettük, h a sok eső ne tegyen kárt benne.Napok óta nyírjuk a füvet (Dobos L, Blaskó L, Kis Kálmán, Mayer Ferenc, Szumper család, és Gizella család), szépítjük a területet, táblákat készítjük, molinót festünk…, Szilágyi K. építőanyagait és egyéb sittjeit legalább szalmával letakarhattuk és lenyírhatjuk helyette az épülete előtti részt.., tavat tisztítunk, békát mentünk, terelő kordonokat állítunk…..

2010.08.11-14– én Fuchs Sandra egy nagyon szép hagyományt elevenített fel tánccsoportja számára.  A Nagyboldogasszony napjához (Mária mennybemenetele) kapcsolódó Gyógynövényszentelő Mária ünnepét. Az aratás végét köszöntő ünnepkör e különleges szertartása német gyökerekkel rendelkezik, de általuk meghonosodott etnikumoktól függetlenül Magyarország szinte minden tájegységén. Különösen szépnek találom, mert ma az ünnep által ismét közelebb kerülhetünk a természethez, növényekhez, összefüggésekhez. …. http://www.schambek.eoldal.hu/cikkek/hagyomanyok-traditionen

2010.08.10.  Örülök, hogy a Német Nemzetiségi Dalkör is tevőlegesen részt vállal az ünnepen. “Tenci” néni eljött a pinceterületre, nagyon tetszett neki és ingyen vállalta az egyesületi könyvelést. Rengeteg különböző korú kis béka ugrándozik a területen. A zöld varangyok mellett nagy számban vannak jelen barna varangyok. Békából most nem lesz hiány se Zsámbékon, se egész Mo-n. Peterakás még most is tart.  Szokatlan ez augusztusban, de az élővilág hamar alkalmazkodik az új lehetőségekhez.

2010.08.09. A kapu boltív darabjait Blaskó Laci és Bencze Gábor  a sóskúti bányában elkészítette majd itt a helyszínen szépen összerakta. Folyamatosan locsoljuk a gyepet. Fűnyírás KT.

2010.08.07. A kapu oszlopai közötti kőfalat megmagasítottuk újabb két sorral. Talán így szebb és arányosabb. Az oszlopokra jövő héten kerül rá a 2 csonka boltívkő.

2010.08.06. gyorsan növő gyomok (üröm, csalán, disznóparéj, nyúlkapor) kaszálása, Blaskó L., Dobos L. elhelyezte a szobor boltívéhez a küszöbkövet. Viharos zápor volt délután és éjszaka megint szakadt az eső.

2010.08.05. Egyeztetés Márton atyával a szobor felszenteléséről, du.a Német Nemzetiségi kör tagjaival a műsorról.

Éjszaka hihetetlen mennyiségű csapadék hullott Zsámbékra is. Ismét megteltek a mélyületek, a víz még nagyobb kiterjedésben öntötte el a gyepet, mint a júniusi felhőszakadás után. A kútban soha nem látott magasságot ért el a vízszint Dobos Laci  szerint, viszont  a víz zavarossága mutatja, hogy a hiányzó kövek helyén is szivárog be a vályogos talajvíz.  Az apró békák, kihasználva a párás nedves időszakot most is tömegesen kelnek útra téli szállást keresve. A víz alá került giliszták vízikígyóként próbálnak kiúszni, számukra ez borzasztó katasztrófa. Kínlódásukat el nem viselve az élőket igyekeztük szárazra menteni. Ennek a pár száz gilisztának folytatódhat az élete….úgyis annyi élőlényt pusztítunk akarva-akaratlanul… A hátsó tavat szépen belepte a békalencse. Ez jó, mert a napsütés eutrofizálódást és párolgást elősegítő  hatását mérsékli ill. a moszatok sem tudnak elszaporodni a vízben.

2010.07.29-08.04. elkészítettük a meghívótervet, nyomtattunk, hajtogattunk a Haris családdal. Egyeztettünk a programról a Zeneiskola vezetőnőjével, Dombi Enikővel, Mária nénivel, leadtuk az önkormányzatnak a kipostázandó meghívókat. 2-ára elhívtuk az önkormányzat megbízott fűnyíró traktorosát, ki pár óra alatt végigment a területen. Nagy segítséget jelentett ez nekünk, mert hullák voltunk már a sok munkától. Ebben az évben 11x kellett nekünk levágni a füvet. Számunkra is hihetetlen, de mivel nagyon sok rész felsértett talajból áll, ahol a gyomok visszaszorítása az elsődleges cél, muszáj folyamatosan nyírni. Reméljük, hamarosan elérjük, h nagyobb területen sikerül kialakítani vadvirágos kaszálórétet, amihez, évi 3x-4 x kell csak hozzányúlni. Ez jobb az élővilágnak és nekünk is.

2010.07.28. terepkialakítás befejezése

Tökéletes időzítés volt a 21-i vetés, a hűvös, csapadékos napok felgyorsították a kelést. Öröm látni a sárból kibújó életet. Ma befejeztük az emlékmű környezetének kialakítását. Homoki pimpót ültettünk a támfal és rézsű találkozásához, hogy terjedő gyökérzetével hamar megkösse a sekély talajt. Most már csak naponta 3x kell locsolni a talajt, hogy szép, zöldellő gyep ölelje körül az emlékművet.

2010.07.24-25-26-27. a támfal-, szigetelőfal építése

Ezek a napok sem voltak könnyűek, kemény ütemben haladtunk. Sikerült eljutnunk a támfalak kialakításáig. Párhuzamosan bonyolítottuk az emlékmű kivitelezését lehetővé tévő hivatali ügyintézését, s az Egyesület részéről végére is értünk. Hátra van még a befejezetlen boltívek elhelyezése, antikolása, a végleges tereprendezés, meghívó elkészítése, postázása, a megnyitó konrétabb leszervezése. Azt hiszem időben vagyunk. Szorítunk Máhr Ferencnek, aki hetek óta reggeltől alkonyatig dolgozik a szobron, hogy augusztus 19-re elkészüljön. 23 nap van hátra.

2010.07.22-23. alapozás, boltív oszlopainak beállítása

Két nagyon nehéz napon vagyunk túl. A hőségben  reggeltől alkonyatig folyt az emlékmű alapjának kiásása, betonozása, vasalása, a vetett gyepterület folyamatos locsolása. Estére sikerült beállítani, bebetonozni a boltívet tartó oszlopokat. Reméljük az idők végezetéig stabílan tartja az emlékmű minden darabját az erős, összefüggő, vasalt alap. Köszönöm Dobos Laci, Blaskó Laci, Haris Bálint embert próbáló munkáját. Délelőttre kihívtam az önkormányzat 2 fúkaszás emberét. A parkoló és a Józsefvárosi átjáró közti térség magas gyomnövényzetét kaszálták. Este a napokkal korábban levágott kaszálékot gyűjtöttük össze és kazalba hordtuk.

2010.07.21. kaszálás, fűnyírás, ásás (Blaskó L., Dobos L., Haris Bálint Kárpáti T.)   Az emlékmű körüli rézsű előkészítése, bevetése szárazságtűrő fűmagkeverékkel (belocsolás, vetés, tüskés hengerrel talajba forgatás, sima hengerrel tömörítés, locsolás). Éppen elkészültünk, amikor megjött az égi áldás pár perces eső formájában. Örömeső volt.

2010.07.20. fűnyírás Blaskó L.

2010.07.19. 2h hajnali kaszálás (Dobos L., Kárpáti T.), este támfal alap ásása (Gizella család)

2010.07.18.  magaskórós növényzet kaszálása a hátsó tó körül (Dobos L., Kárpáti T.), az emlékmű alapjának kiásása (BlaskóL., Dobos L., Kárpáti T.), a lekaszált terület lenyírása (Kis Kálmán) Nagyon szép lett a hátsó tó környéke.

2010.07.16-17. emlékmű helyének kialakítása

Az időjárás nincs tekintettel a munkánkra, keményen izzadunk a fullasztó hőségben. Rátaláltunk –  a kitűzött boltív vonalában – a régi pince falának kősorára.  Öröm ez, mert így teljesen hiteles lesz a kijelölt helyszín, a pince ill. a kapu helye. Azt azért el kell mondanunk,  hogy a 3 napja folyamatosan  kitermelt talaj felét a környező lakók háztartási hulladéka ill. kutyatetemei képezték. A földből kiválogattuk a szemetet és egyelőre félretettük olyan helyre, ahonnan alkalomadtán az önkormányzat el tudja szállítani. Sikerült a terület tervezett kialakítása, a rézsűk megformálása, a terep elegyengetése, hengerrel való tömörítése. Következhet az alap kiásása. Blaskó László, Dobos László,  Bencze Gábor, Kárpáti Tímea, Gizella Gréti vette ki részét a munkából.

2010.07.15. Úgy döntöttünk, hogy kézi erővel fogjuk a földet kitermelni az emlékmű helyszínéről, mert a markoló nagyon nagy pusztítást végezne a gyepen százával ugrándozó békák és rovarok között.A tikkasztó hőség ellenére jól előrehaladtunk.

2010.07.14. Elkezdjük az emlékmű hátterének, környezetének kialakítását. Haris Bálint levágta a megnőtt füvet. A pontosított terv alapján kimértük a  terepkialakitáshoz szükséges területet és az építmények helyét. Kis Kálmán nagy területet lenyírt.

2010.07.05-11. fűnyírás (Blaskó L., Dobos L.), kaszálás (Kárpáti T, Dobos L.), tanösvényi táblák újrafestése, helyszíni egyeztetések: Horváth László alpolgármesterrel a megnyitóval kapcsolatosan, Fórizs Zoltánnal, Horváth Lajossala településfejlesztési pályázattal, ökopályázattal kapcsolatosan. Fuchs Sandrával és a Lochberg tánccsoport tagjaival a megnyitón való fellépésről. Fuchs Sandra Édesanyja elkészítette a borosgazda kötényéhez szükséges díszes monogramterveket. Köszönjük Zsámbék lakossága nevében. Helyszínrajz, alaprajz, műszaki leírás, vasalási pontosított tervének elkészítése


Száz számra indultak útnak az apró, babszem nagyságú békaporontyok a pinceterület vizes élőhelyeiről szállást, téli pihenőhelyet keresve. Járműforgalmat tiltó táblát elkészítettük és kihelyeztük. 

2010.06.30. fapad

Haris Bálint lefesti és elhelyezi a családja által adományozott terjedelmes fapadot a pinceterület egy szép kilátású pontjára. Bálint  segít a védett élőhelyek megfigyelésében, adatok rögzítésében.

2010.06.29. Megérkezett a Német Nemzetiségi Emlékművet jóváhagyó Lektorátusi szakvélemény

2010.06.28. fűnyírás

Mayer Ferenc, Kis Kálmán a hátsó dombtetőt és a pincék környékét lenyírta.

2010.06.27. BÚCSÚ napja, tótisztítás, telepítés

Örömteli élményben volt részem a héten. Megismertem Fuchs Sandrát, a zsámbéki  Lochberg Tánccsoport vezetőnőjét. Évek óta figyeltem lelkesedését. Elkápráztatott műveltségével, a múlt értékei iránti elkötelezettségével, érzékenységével. Csodálni és becsülni való az a hihetetlen munka és lendület, mellyel próbálja életben tartani a sváb hagyományokat. Csak 64 év telt el a kitelepítés óta és már csak két hiteles ember közvetíti a letűnt kultúrát, mi Zsámbékot mai arculatára formálta. Bognárné Donovitz Mária és Fuchs Sandra. Ők beszélik még a német nyelv zsámbéki dialektusát, éltetik, tanítják, bemutatják a hagyományokat és óvják a fennmaradt sváb tárgyakat. Örülök, hogy egymást erősítve együtt dolgozhatunk közös céljaink elérésében. Köszönöm nekik.

Bálint ma is takarította a tó felületét és nádat ültetett. Dobos Laci, Blaskó Laci kaszálta a szegélyeken és a magára hagyott pincék környékén a feltörő gyomokat. Elszomorító, hogy néhány kerttulajdonos nem érez késztetést, hogy a kerítése melletti pár méteres szakaszt gondozza. Ugyanakkor saját célra a közterületet  minden további nélkül használja. Mi kell az embereknek a szép szavakon és a példán kívül ahhoz, hogy megtegyék az elvárhatót, sőt a rendeletbe foglaltakat? Ha csak egy kicsit mindenki hozzátenne, nekünk is könnyebb lenne és hamarabb szépülne a terület.

2010.06.26. a hátsó mélyebb tó tisztítása, telepítés

2 hónapja bukkant elő a talajvíz a mélyületben. A sok csapadék miatt felszínre bukó víz most már a legmélyebb ponton elérte a 80 cm-t magasságot. A tó felszínén úszó szemetet, illetve növényi hulladékot próbáltuk  Haris Bálinttal leszűrni. Nagy részét sikerült csak lehalászni. Reménykedve, hogy az időszakos víz jelenléte hosszan kitart, mocsári nőszirmot és egyéb tavi növényzetet telepítettünk át a kertben lévő tóból. Ha netán mégis kiszárad a mélyület, a növények visszakerülnek  eredeti helyükre.


2010.06.24. széna  gereblyézése, fűnyírás, az emlékmű kőoszlopainak szállítása

Történelmi korok hangulatát idézte a mai délután. Boglyát raktunk az összegereblyézett szénából, ókori módszerrel görgettük a leendő emlékmű köveit.  5000 m3-nyi  gyepet lenyírtunk. Kemény munka volt, de jólesett.  (Dobos Laci, Blaskó Laci, Haris Bálint, Kárpáti Tímea, Szumper család)

2010.06.18-22. Nagy mennyiségű csapadék hullott ismét a napokban. Szép sekély tavakat képezve tovább emelkedett a talajvíz. Most sok – az első két szaporodási ciklusból –  kifejlődött békaporonty van a fűben, alig láthatók, hiszen akkorák, mint a babszemek. Alig néhányuk fog csak eljutni biztonságos búvóhelyre. Óvatosan kell járnunk, s  kerülni kellene a járművel való közlekedést.

A mélyebben fekvő borospincékben  már bokáig ér a víz. Egykor nem volt ilyen gond. A svábok patakkal és nagyobb mélyületekkel fogták fel, illetve vezették el a talajvizet. Sajnos a mélyületek feltöltődtek, a patakot betemették.

Az évekig tartó szárazság után a növényzet hálás  a sok esőért, csodás árnyalatokban zöldell a növényzet. A bodzák és kétéltűek nyara ez, végre kedvükre valóan nedves a talaj.


2010.06.18.Képző- és Iparművészeti Lektorátus helyszíni szemléje

Dr. Malik Dean jegyző, Simonffy Szilvia művészettörténész, Lestyán Goda János szobrászművész és Kárpáti Tímea, a szervező egyesület vezetője részvételével, sikeresen lezajlott a szoborkompozíció 1:5-ös makettjének lektorálása. Melocco Miklós szobrászművész korábbi látogatása nyomán kialakult szakvéleményét  írásban csatolja. A lektorátus tagjai támogatták a szobor megvalósulását.

2010.06.16-17. heves záporok, zivatarok

A napokban is nagy mennyiségű csapadék hullott heves záporok, zivatarok formájában.  Ismét emelkedett a talajvíz, egyre nagyobb területek kerültek víz alá. A kétéltűeket további szaporodásra ösztönzi a számukra kedvező időjárás. A gyepeken kibukkanó vízfelületek utánpótlása reményteljessé teszi az ebihalak számára a túlélést és a teljes kifejlődést.

2010.06.15. önkormányzati fűnyírás traktorral, Bognárné Donovitz Mária látogatása

Kedd este a megbeszéltek alapján a fűnyíró traktorral bejárható részeket levágta a megbízott csapat vezetője.

Mária néni eljött, hogy megtekintse a tervezett emlékmű makettjét. Fontos volt a véleménye, mivel alaposan ismeri a korabeli viseleteket, szokásokat, hagyományokat. Nagyon tetszett neki a kompozíció. Néhány észrevételével segítette, hogy a férfi alak ruházata hitelessé váljon, hogy  a szülőföldjükre visszalátogató németek magukra, ill. szüleikre ismerjenek.

2010.06. 11. hétfő – műemléki felügyelő látogatása

Klaniczay Péter a helyszínre jött, hogy megtekintse Zsámbék legújabb műemlékterületeinek állapotát ill. a német nemzetiségi emlékmű kijelölt helyét és a szobortervet.

2010.06. 07. hétfő   – lomtalanítás

Kihasználva a lomtalanítás lehetőségét, a pinceterületre hívtunk egy kukásautót és Horváth A. háza közelében omladozó présházban évek óta deponált szemetet kihordtuk (Dobos L., Blaskó L., Kárpáti T.) majd a kukásautóba tettük. Így tulajdonképpen az utolsó látható, bizonytalan eredetű szemétgócot szüntettük meg. Mostantól ismét minden pinceterületen élő embernek hozunk AVE-s zsákot és egyesületileg megoldjuk, hogy a háztartási hulladékukat a kukások elvigyék.


2010.06. 05.    Melocco Miklós

a pinceterületre látogatott. Megtekintette a helyszínt és a szobor tervét, melyet lektorálni fog.

2010.06. 03-12. fűnyírás

Kis Kálmán, Mayer F., Blaskó L., Dobos L., Szumper G., Kárpáti T. ismét a terület nagyobb részét lenyírta.

2010.06.02. kőszállítás Csákberénybe

A süttői Travertin Kft-nél kedvező áron vásárolt (180E Ft+áfa- 1,5 m3-es süttői vágott tömb) követ az Önkormányzat teherautójával elszállíttatjuk a Szobrászművész műhelyébe.

2010.06. 01. Közben szervezzük a leendő szoborkompozíció lektorálását, hivatalos levelezés (KÖH, Lektorátus, Önkormányzat), készülnek a kiviteli tervek, helyszínrajzok, minden civil összefogásban)

2010.05 30 – 03. Példa nélküli csapadékmennyiség hullott a napokban. Megemelkedett a talajvíz és a mélyebb részeken felszínre tört. A hátsó tómélyületben is megjelent a víz. Békák sokasága vette birtokba a víz alá került gyepet. A kútban is évtizedek óta nem tapasztalt magasságot ért el a víz. Kb. 3m-nyire van a kút köríves kávájától.

2010.05. 29.  A leendő német nemzetiségi emlékmű makettjének felállítása, infótáblák, kazalkészítés

Sok embert invitáltunk a pinceterületre a makett megtekintésére. Blaskó L. pincéjében állítottuk ki a makettet a kísérő táblákkal együtt. Egész délután gyűjtöttük Dobos L.-val, Blaskó L-val a rendre vágott szénát és kazlakba raktuk. Esküvői fotózás is zajlott.

2010.05. 23-24. A pinceterület szépítése

A lekaszált füvet átforgattuk.  További ismeretterjesztő táblák készültek, jó néhányat felállítottunk. A kút káváját rézlemezzel takartuk. Haris Bálint filmet készített a gödörről. Ma sok látogató jött a területre. Tegnap Blaskó L-val és Dobos Lacival  észleltünk örvösgalambot (Európa legnagyobb testű galambját). Dobos Laci házánál álló hatalmas akác tetején lakmározott.

2010.05. 21. megbízott fűnyíró csapat

Megjött az önkormányzat megbízott fűnyíró csapata. Összehasonlíthatatlanul jobban, gyorsabban dolgoztak, mint a valaha is kiküldött közmunkások. Együttműködők és segítőkészek voltak. Nagyon örülünk.

2010.05. 20. fűnyírás, békák, táblák

Blaskó L. a szokásos nagy területet lenyírja. Dobos Lacival elkezdjük a tanösvény tábláit kirakni.

Ismét megelevenedett a pici tó környéke, most már nagyobb lelkesedéssel csapatosan jönnek a varangyok szaporodni. Kevés a nőstény, szegényekre nehéz sors vár, mert a hímek 5-sével szorongatják, fullasztják őket.

2010.05. 15-19. A fagyosszentek (Szervác, Pongrác, Bonifác, Orbán)

5 napon át tartó orkán erejű széllel és  rengeteg csapadékkal üdvözölték a májust. A bimbókat, apró terméskezdeményeket teljesen leverték, fákat döntöttek ki, áradásokat okoztak. Zsámbékon a kárelhárításban hihetetlenül keményen dolgoztak a tűzoltók, s köztük a mi lelkes tagunk Haris Bálint.

2010.05. 15. A leendő szobor makettje

Elkészült a pinceterületen állítandó emlékmű makettje.

2010.05. 14.  kaszálás, ismertető táblák készítése, egyeztetés

Délelőtt Blaskó L-val, Dobos L-val lekaszáltuk az állítandó emlékmű környezetét. Rengeteg csapadék esik, melyet a növényzet buja növekedéssel hálál meg. Folyamatosan készülnek az ismertető táblák növényekről, állatokról, az élővilág összefüggéseiről. Du. jött a Zsámbék gyepeit kezelő csapat vezetője és megbeszéltük a területgondozást a pinceterületen.

2010.05. 13.  kaszálás, barna varangyok

Horváth A. előtti nagy területet és a hátsó tó mélyületét lekaszáltuk (Kárpáti T., és Dobos L.). Örömteli, hogy a regeneráció szépen halad. Néhány évvel ezelőtt fekete ürmös, csalános, gyalogbodzás volt az egész rész, most már fűfajok dominálnak.

A szakirodalom tapasztalataival ellentétben itt a pinceterületen március végétől először a zöld varangyok jöttek szaporodni a tóba  s a barna varangyok csak őket követve most érkeztek  a vízbe. A pettyes gőték nagyon aktívak. Ma láttam az egyik hím násztáncát, mely elsősorban a farokuszony ritmikus verdeséséből állt. 2 napja kinyílt a mocsári nőszirom.  Az élet szép. Kívánom, hogy mindenki érzékelje.  Sok a csapadék.

2010.05.10. Bodzák és akácok szirmukat bontják


2010.05.09.  fűnyírás

Mayer F., Simon M. gépi fűkaszával a hátsó tó közelében egy nagyobb részt lenyírtak.

2010.05.09. Budavidéki Zöldút-túra,  fűnyírás

a Zöldút mozgalom által szervezett biciklitúra zsámbéki résztvevői Simon Anikó vezetésével a pinceterületre látogattak.

Blaskó Laci folytatja a fűnyírást az általa kezelt régióban. Simon M. szintén a pinceterülete előtti részt lekaszálja.

Készülnek a tanösvény táblái.

2010.05.07. fűnyírás és egyebek

Lezajlott a cserebogár-rajzás, már csak néhány kósza bogár röppen alkonyatkor. A kifejlett imágók a pinceterületen a juharfákban tettek jelentős kárt. Az ágcsúcsok végein ülő leveleket teljesen lerágták. Egyértelműen látszik, hogy szívesebben fogyasztanak őshonos növényeket, mint gyümölcsfák levelét, ha tehetik. Viszont itt, a kertek alján a fellazított talajban könnyebb petézniük, ezért vannak ilyen nagy számban lakott kertes térségben.

A fülemüle már kisebb lelkesedéssel, de még mindig fütyül nappal és éjszakánként.

Jelentős csapadék hullott a héten, minden növény hirtelen fejlődésnek indult, észrevétlen szökkent szárba. Szóval ezért ismét az emberek által használt területeken nyírni kellett a gyepet. A parkoló térségét (Szumper G. Kárpáti T) , az utakat, a közösségi helyszínt, az elhagyatott pincék környékét.

2010.04.28. fűnyírás

A nyílt térségek gyepét, Blaskó L. pincéjével szemközti részt, tó környékét, infótábla, parkoló területét nyírtuk, idén másodszorra.  (Blaskó L., Kárpáti T.) Megkezdődött az orgonanyílás. Illatos és szépséges a pinceterület. Leili J fia meghozta a bárányait.

2010.05.25. Felharsant a fülemüle

Ez a madárfaj újdonság a területen. 9 éve nem költött itt biztosan. Most Dobos L. háza mögötti csalitosban, háborítatlan bozótban rakta fészkét és a hím egész éjszakán át fütyüli csodás dallamát.

2010.04. 22. idén cserebogár-rajzás van.

Megkezdődött a májusi cserebogár ( Melolontha melolontha) rajzása Zsámbékon. Zsámbéki-medencében erőteljes a jelenlétük, a rajzás első napjaiban alkony leszálltakor felhőkben rajzanak ki a földből kelt imágók.  Ca. 1 h-t repkednek tömegben látszólag zavarodottan 1 hét múltán csendesül az invázió, kisebb rajokban, vagy egyesével kelnek szárnyra esténként. Nappal fák, bokrok tetején pihennek, táplálkoznak, rágják a friss leveleket. Ennél nagyobb  kártételt a földben legalább 3 évig fejlődő pajorok okozzák. Fejlődésük alatt a környezetükben lévő gyökerek jelentik a táplálékukat. Zsámbékon a legutóbbi májusi cserebogár inváziós rajzás 5 évvel ezelőtt volt.

2010.04.21. fűnyírás

Bató Lajos, kerítése és pincéje környékét tette rendbe, Mayer Ferenc kiterjedtebb területet kaszált le motoros fűkaszával.

Nagyon szép a pinceterület, az üde zöld gyepet virágzó szilva- és meggyfák szegélyezik, háttérben a Romtemplom sziluettje.

2010.04.18. fűnyírás, tanösvény tábláinak tervezése

A parkolót és környékét rendbehoztuk, lenyírtuk a füvet, a gondozatlan pincék elejét megtisztítottuk. A munkában részt vett (Kárpáti Tímea, Dobos Laci, Szumper Ferenc). Késő délután nekiláttam a gyerekeknek szóló fatáblák készítésének.

2010.04.16. fűnyírás, vízinövényzet telepítés, tűzrakó helyek rendbe tétele

Blaskó Laci egész nap nyírta a füvet. Délután Wágner Katával, Haris Bálinttal a tavat rendeztük, új növényeket ültettünk. A békák már folyamatosan jönnek elő és élvezik a vizet. Megkezdődött a párzási időszak, petefüzérek szövik be a tó fenekét. Bálint hozott 3 szőlőtövet, elültettük őket a parkoló oszlophoz, Blaskó Laci pincéje mellé ill. a Leili J. melletti pincéhez. Leili J. és Bató L. égetéseinek helyét rendbetettük, bevetettük fűmaggal és ültettünk egy csemetét. Jó a fiatalokkal együtt dolgozni. Lelkesedésük, lendületük nagy energiával tölti néha lankadó igyekvésünket.

2010.04.15. kaszálás

Blaskó Laci 2h-t kaszálta a sok csapadéktól magasra nőtt gyepet.

2010.04.02-10. ültetés, fűmagvetés

Tökéletes az idő a telepítésekre, 2-3 naponként esik az eső. Éled a pinceterület növényzete. Bontják leveleiket a bodzák, vadrózsák, a gyep üdén zöldell.  Folyamatosan ültetünk fákat (juhar, fűz), bokrokat (som, fagyal, ostorménfa, galagonya, mogyoró). Fockter Vilmos és Haris Balint növények adományozásával járult a terület szépítéséhez. A kertvégek, kerítések takarására zöldsövényt ültettünk. Örömteli, hogy a legtöbb kertszomszéd rendben tartja a portája területre néző oldalát. A FF korábban deponált sittjének helyére, a sérült, markolókkal járt területekre 7 kg fűmagot szórtunk ki. Nem jutott már LJ elszállított köveinek helyére. Jó volna, ha a tevékenykedők maguk után a területet legalább némileg helyrehoznák, a markolókkal képzett árkokat elegyengetnék. Minden egyes beavatkozás új terheket ró az egyesületre.

2010.03.30. 5h szerda –  Testületi ülés  –  nemzetiségi emlékmű

Zsámbék képviselő-testülete  megszavazta az emlékmű állítását a Józsefvárosi pinceterületre. Köszönjük az együttműködést!

2010.03.29. 5h hétfő  –  Pénzügyi bizottság ülése  –  nemzetiségi emlékmű-

Egyesületünk kezdeményezését tárgyalta többek között a bizottság. A Józsefvárosi pinceterületen állítandó német nemzetiségi emlékmű létrehozására tett javaslatot szervezetünk.  A felterjesztés megtalálható a Dokumentumok között. A testület számára két időpontban területbejárást és megbeszélést  tartottunk.  Eljött Lovas Lajos polgármester, Horváth László alpolgármester, Szabó Bernadett képviselőnő, Gasparek Ferenc képviselő, Horgos Zsolt képviselő, Dr. Legerszki Tamás képviselő és a műszaki osztály nevében Pleszkó Krisztina. Köszönjük megjelenésüket és az ügyhöz való viszonyulásukat.

A bizottsági ülésen azok a képviselők (HL, SZZ, NK) szólaltak fel legtöbbször, akik nem olvasták a felterjesztést és/vagy nem jöttek el a felajánlott helyszíni megbeszélésre.  Heim László és Szabó Zoltán szavaiból ismételten egyértelműen kiviláglott, hogy 9 év elmúltával is azon erőlködnek, hogy e területet esély legyen visszaminősíteni infrastruktúrázott építmények megépítésére. Korábbi hivatkozásaikban kitértek az ingyen ill. 1 Ft jelképes áron megszerezhető terület jogosultságára. A hivatali minősítések birtokában ez ma már realitást vesztett, szánalmas  igyekezet.

2010.03.28. vasárnap  – tóépítés

Szervezett program keretében hatan (Wágner Kata, Haris Bálint, Orosz András, Dobos Laci, GZ, KT)  megépítette a békák számára a szaporodást szolgáló mesterséges tavat Mivel a talajvíz ciklikus időközökben emelkedik  a talaj fölé, ezért évekig szárazak a mélyületek, a békák százai szenvedik ilyenkor a vízhiányt. Haris Bálint tagunk elkészítette a terület első szemetestartályát és a területet jelző táblákat. Köszönet érte!

2010.03.26. péntek – tereprendezés

BL, KT segített PF környezetének rendezésében (gallyazás, gereblyézés, egyengetés a fűmagvetéshez)

2010.03.25. csütörtök – PF ház renoválásának befejezése

PF házának külszíni felújítása befejeződött (KT,DL,PF). DL házának meszelése, kerítés, nyílászárók festése (KT, DL)

Öröm, hogy LJ kövei a hátsó mélyületből ma elszállításra kerültek. Bánat, hogy a markolós bár ígérte, mégsem rendezte maga után a terepet és így a fűnyíró traktor számára járhatatlanná vált ez a rész.

2010.03.24. szerda PF ház renoválása, képviselői bejárás

Délelőtt PF házatájának rendezése, a deszkaborítások befejezése

3 h-kor Dr. LT képviselő, HL alpolgármester jött helyszíni bejárásra szintén az emlékmű ügyében. Köszönöm jövetelüket.

Szeretném tudni, hogy azok a képviselők akik nem jelentek meg a hirdetett terepbejáráson, miképpen tudnak szavazni, tudnak-e szavazni egy települést érintő, nemzetiségi kapcsolatokat érintő kérdésben? Szívesen veszem, ha van olyan képviselő, aki akadályoztatása miatt nem tudott jönni, de megtenné számára megfelelőbb időpontban. Pleszkó Krisztinél lévő telefonszámon elérhető az egyesület.

2010.03.23. kedd  sarjak, gallyak elégetése, talajrendezés

Mivel tudom, hogy a vegetáció berobbanása után a fenntartással rengeteg időnk elmegy, ezért felfüggesztettem a saját ügyeim intézét és kifejezetten a gödör fejlesztésére fókuszálok. Ez nyomaszt is egy kicsit, mert úsznak dolgaim, de örömmel tölt el hogy végre egyre határozottabban körvonalazódik mindaz, amiért – őszintén kínkeservvel -küzdöttem. Örülök, hogy javul a terület általános megítélése és az itt élők, illetve telekhatáros lakók egy kivételével már nem okoznak károkat. Külön örülök, hogy egyre többen kapcsolódnak be az egyesületi munkába lelkesítve mindannyiunkat! Haris Bálint és Szüleinek nagyon hálás vagyok az erőt adó segítségükért.

A tavaszi nagytakarításban keletkezett sarjak és a galyak égigérő kazlának fokozatos elégetése, helyének rendbetétele, talajcsere, fűmagvetés (KT) Szerencsére a kissé borongós idő és az enyhe keleti szellő kedvezett az égetésnek. A megfestett kereteket elkezdtük felszegezni a PF házára.  A nyílászárók újrafestése (KT, DL, KK)

3 h-ra megérkezett a Polgármester és a testület néhány tagja (GF,SZD, HZS) ill. PK a műszakról. A német nemzetiségi emlékmű helyszínének bemutatása történt. Jövetelüket,a megelőlegezett támogató hozzáállásukat, javaslatokat az egyesület nevében köszönöm.

2010.03.22. hétfő  Pf ház felújítás, önkormányzat elszállítja a közterületről a civil összefogásban összegyűjtött utolsó nagyobb sitt ill. hulladéklerakatot

PF házához a díszléceket kivágtuk, zöldre megfestettük.

A 15 napja öszeszedett szemetet, sittet elszállítja az önkormányzat. A békák várható vonulása miatt tovább már volt halasztható a markolóval, teherautóval történő beavatkozás. A veszélyes hulladéknak minősülő szemetet, mely elsősorban építési törmelékből és évek óta gyarapodó háztartási hulladékból állt a tatabányai szeméttelepre vitték (ígéret szerint). Mi a műanyag gázcsöveket kiválogattuk és újrahasznosítás céljából továbbadtuk. Kicsit rugalmasabb együttműködést, az ígéretek időbeni teljesítését és a vezetés ill. a közmunkásokat irányítók közti jobb kommunikációt várja el Egyesületünk, mivel az ellenkezője mind időbe, pénzbe kerül az egyesületnek a területbe invesztált költségeken felül. Azonban az Önkormányzat és a a legtöbb képviselő mindenképpen pozitívabb hozzáállásának azonban nagyon örülünk.

2010.03.21. vasárnap PF ház felújítás

PF háza került sorra. A lepusztult tákolmányból kellett kiindulnunk. Először 2x lemeszeltük az egészet, majd a nyilászárókat, budit fáskamrát lefestettük zöldre és megterveztük a hibák eltakarására az oromzatra kerülő díszléceket. (KT, DL, PF, KK)

2010.03.20. szombat  DL kerítés készítés, sövénytelepítés

Felemelő az érzés, amikor az emberek között is kialakul a szimbiózis, kölcsönösen előnyös együttélés, akár a természetben a fajok között.  Ennek beszédes példája az, amikor egymásnak segítünk, hogy a pinceterület szebb lehessen. Az egyesületi tagok egymásnak és a helyben lakó rászorulóknak segítséget nyújtanak. A kutyák gondozásától, a a bevásárlás, javítás, házfelújítás, területgondozásban jelenik meg. Mindenki képességének megfelelően segíti a másikat. Ezel az összegzett segítséggel sokkal nagyobb lépésekben tudunk haladni.

Ezen a napon DL. kerítését bontottuk le közösen és építettünk egy tartósabbat. Sövényt telepítettünk mellé, hogy az évtizedek alatt gyűjtögetett holmikat lassan aszem elül eltakarja. Szépséges futórózsa fogja keretezni a ház portájának keretét. (DL, KT, GZ)

2010.03.18. csütörtök  PF szeméttartó tákolmányának lebontása, rendezése

PF által műanyagokból és egyéb cafatokból összetákolt putriját közösen szétbontottuk, az értékes anyagokat rendeztük és elhelyeztük számára védett, de esztétikusabb helyre. A tüzelőanyagait is rendbetettük. (BL, KT)

2010.03.09. kedd német nemzetiségi emlékmű előkészítése

A közgyűlésünk által tervezett német nemzetiségi emlékmű előkészítése megkezdődött.

2010.03.07. vasárnap   Tavaszi nagytakarítás és egyesületi közgyűlés

Az idő kegyes volt hozzánk,mert a beígért hóesés  az ebéd idejére szorítkozott. 9-kor takarítással, szemétszedéssel kezdtünk.  14 fő vett részt a programon. Külön köszönet az egyesületi munkába  bekapcsolódó kedves és lelkes Haris családnak! Miután az önkormányzaton nem sikerült csupán 5 szemetes zsákot vásárolnunk az egyesület költségén, így a maradék hulladékot egyéb zsákokba és halomba raktuk. Szelektíven gyűjtöttük a reciklálható üveget ill. műanyagot. Az üres pincéből és PF környékéről rengeteg sittet, szemetet, műanyag csővet gyűjtöttünk és aprítottunk a könnyebb szállítás érdekében. Ha sikerülne a tómeder partszegélyét keskeny sávban kimarkolni és PF nem termelné újra és újra a szemetet és nem szórná szerteszét, többek között a tómederbe, a pinceterület egyre nagyobb része teljesen tisztán tartható lenne. Ez megoldásért kiált. Ugyanez vonatkozik HA-ra. 1/2 11-kor megérkezett Horgos Zsolt. Gallyazáshoz, gyomfajok sarjainak kivágásához láttott a csapat felszabadult tagjaival. Néhányan a hepehupás talajt rendezték a tómélyület mellett, a krátereket betömködték, köveket kiemelték, hogy a fűnyírógép képes legyen haladni. 11 körül megjött Horváth Laci. Ő is tevékenykedett. Délben megszakítottuk a munkát, ebédeltünk és közben megtartottuk az első idei közgyűlést. Átbeszéltük, megszavaztuk az új célokat. 1/2 2-kor a csapat nagyobbik része ismét szerszámot fogott és a kiálló rönköket, levágott gallyakat aprította, tűzrakóhelyre szállította, terepet egyengetett.  A fiatalok PF környékének takarítását fejezték be. Nekik volt a legnehezebb dolguk. 4-re végeztünk. Biztosan mindenki alaposan elfáradt. Kellemesnek és sikeresnek találtuk a napot. Valamennyi résztvevőnek köszönöm! Képek a galériában: Együtt

03.02-án és 04-én

F.F. bepakolta saját kertrészébe a közterületen deponált töltésköhalmát és a betontalpfákat.

2010.02.26.

Úgy tűnik, elvonult a tél és napfényes tavaszi idő vette kezdetét. Nem hiányolhatjuk a tél igazi arcát, a vastag, hosszantartó hótakarót, hiszen volt benne bőven részünk. Szép volt a pinceterület, mert a hó befedett minden megmaradt törmeléket, porták melletti szemétkupacot. Idén muszáj megoldást találnunk, hogy ne termelődjön újra és újra…. mert  a szél repíti szerte szét, Télen rendben hagytuk a területet és most mégis  tele van hulladékkal. Jó volna felszámolni az összes törmeléket is.

2010.02.24.

Megkezdődőtt a hétvégi közös munka és egyesületi összejövetel szervezése.

2009.11. 25. szerda

A parkoló takarására, és a Józsefvárosi átjáró felöl érkezők szép fogadtatására ültettünk egy gyors növekedésű korai juhart (Acer platanoides), néhány kecskerágót (Eunymus eorupaeus) és bodzát Sambucus nigra).


2009.11. 24. kedd
HURRÁ,  KÉSZ A KEREKESKÚT

Megfestettem az információs táblát, felszereltük B. Lacival. Alulszámolva is 84 órai munkába telt az elkészítése 2 embernek  és alkalmanként +1-2 fő. A faanyagot, szigetelőlemezt  összeadtuk, a fémet Kiss Kálmán hozta. A kővályú Blaskó Laci adománya.  A nádszövet, az alapozó és lazúrfesték ca. 25 E Ft. volt. Külön köszönet Kiss Kálmánnak, aki szakmailag és munkamennyiséget illetően is a legtöbbet adta bele a kútfelújításba. t. Képek: #mce_temp_url#

2009.11. 21. szombat  Kút még mindig

Lefestettük még egyszer a nádat és a léceket színtelen lazúrral. Készítjük a bemutató táblát.

2009.11. 13. péntek   Wettenbergből Hazatérők

Wettenbergből érkezett vendégek látogattak a pinceterületre Lovas Lajos polgármester kiséretében. Közülül Dankó Ferenc a Pinceterületen nőtt fel. Boldogan fedezték fel, hogy 2003-ban tett látogatásukhoz képest mennyire megszépült e táj.  Gyönyörködtek az egerészölyvben és öszinte érdeklődéssel hallgatták a az itt élő állatokról szóló érdekességeket. A kitelepítés megelevenedett fájdalma és az öröm, hogy az itteni életük emlékeit és e nekik kedves helyszínt megőrizzük, sok könnycseppet csalt a szemekbe. Bensőséges, szívbéli találkozás volt számunkra. Készülünk a májusi méltó fogadtatásukra.

2009.11. 11. kút

Lefestettük a  díszítőléceket.

2009.11. 07-08.  kút

Szerencsére tudott jönni Kiss Kálmán és így nagyobb ütemben haladhattunk Dobos Lacival: a szigetelő lemez és a nádszövet kútra illesztése, szegőlécek készítése, ajtó végleges elkészítése, további díszlécek vágása, festése volt a munka. Reggel 8-tól sötétedésig dolgoztunk mindkét nap, majdnem készen lettünk. Még le kell festeni az új léceket, fel kell rögzíteni, a díszítő vaskellékeket szintén  festeni, felrakni kell, információs táblát tervezni elkészíteni, a kút menti talajt egyenletesre alakítani, kővel burkolni…

2009.11. 01.  kút

Dobos Laci és jómagam (Kárpáti Tímea) apróbb munkálatokat végestük, díszítőléceket vágtunk, festettünk, ráment fél napunk.

2009.10. 26-27-28.-29. kút

Minden nap délután fél öttől folyt tovább a munka. Ha már belekezdtünk, muszáj befejezni. Ajtót készítettünk, festettünk, nádat vágtunk, kezeltük és még sok apró  részmunkát hajtottunk végre. Már nagyon várjuk a végét.

2009.10. 25.  kút

Kútrenoválás folyi k továbbra is.  A zsalufákat bedeszkáztuk, lefestettük. Kiss Kálmán unokahúgai és unokaöccse is bekapcsolódott a munkába. Festették a kút kerekét, a léceket.  Reggeltől szürkületig dogoztunk.

2009.10.19.

A helyi természetvédelmi oltalomról szóló lakossági értesítést kézbesít a zsámbéki önkormányzat valamennyi pinceterülettel határos ill. érintett tulajdonosnak.

2009.10.17-18. kút

Mindkét nap reggel 9-től este fél hétig dolgoztunk (Kiss K, Blaskó L, Dobos L, Kárpáti T). Elképzelhetetlen volt a munka nagysága. Nem kezdeményeztem volna a felújítást. Szerencsére még tart a lelkesedés, mert már látjuk magunk előtt milyen szép és tájba illő lesz. Ma befejeztük a kővályú kifolyójának kialakítását és a továbbiakban a tetőszerkezet ácsmunkáit végeztük. Kiss Kálmán nélkül  nem sokra mennénk.) Még a jövő hétvége biztosan rámegy, s talán a következő is.

2009.10.11. kút

A viharos eső gátolta a tervezett munkát, de addig is K.Kálmán műhelyében elkészítette az új fémtengelyt és a díszes alátéteket, majd 1h-től a derült ég lehetővé tette, hogy továbbhaladjunk. Lecsiszoltuk a maradék fát, Kálmán méretre vágta a szarufákat és összeállította a kúton. A kereket az új tengellyel összerősítette. 7h lett, mire befejeztük a munkát. Kálmán lenyűgöző szakértelemről tett tanúságot.

2009.10.10.Kút-restaurálás.

Az egyesület tagjai (Kis Kálmán, Blaskó László. Dobos László és Kárpáti Tímea, Gizella Zoltán, azaz mi) nekiálltunk a legalább 80 éves közkút felújításához. Estig lebontottuk a kút tetőszerkezetét, a szétváló kőkávákat összehúztuk, rögzítettük, kipótoltuk és kifugáztuk. Beemeltük és rögzítettük a kővályút. Lecsiszoltuk a szükséges fákat és a kerekeskút fa- és fémtengelyét szétszedtük, kiigazítottuk, újból hegesztettük.  Reggel 1/2 8-tól este 6-ig tartott a munka.

2009.10.09. kút

BL. kőből kinagyolta a kút vízvezető vályúját.

2009.10.08. kút

E hétvégi közkút renováláshoz szükséges anyagokat beszereztük, szakembereket toboroztunk. Az önkormányzat kiszállította a sóskúti bányából a köveket.

2009.10.06.

SM., BL. lenyírja a pincéje előtti nagy területet. Mivel száraz meleg idő van, hetek óta folyamatosan locsolunk.

2009.09.20.

Leili János a 2 hete kihordott kazalnyi kukoricaszárat és további műanyag zsákokat, szivacsot égetett el a közterületen. Évek óta kérjük, hogy a kertjében termelt hulladékot a kertjében dolgozza fel, mind hiába. Ld. még Szomorú oldal

2009.09.19.

A parkoló területének gyomos gyepét lenyírtuk.

2009. 08. 26, 28 – 09.02.

A közmunkások 2 embere lenyírta a degradált részt és a belső tómélyületet, ill. környékét.

2009.08.20.

Zsámbék várossá válásának ünnepén az égből alászállt egy fiatal egerészölyv. További részletek a Hírek, információk oldalon.

2009. 08.18-19.

A pinceterület nagyobb hányadán fűnyírás (BL, KT, SZG), locsolás 2-3 naponta.

2009. 08.13-14-15-17.

Az Egyesület 3 tagja a Zárdakert életre keltését támogató adományát, 3 kőpadot készítette a sóskúti bányában.

2009. 08.11.

KK. a magára hagyott öreg présház környékét gyönyörűségesen megtisztította a szeméttől, gyomoktól és lenyírta a füvet. Folyamatosan ápolja az ültetett növényeket.

2009. 07.27-08.05.

Ismét fűnyírás a terület 3/4 részén: BL, KT, MF, SL, SZG, DL. Száraz időszakokban 2-3 naponta locsolás. Megjelentek a bodzaszedők kisebb csoportjai. Kérésünket figyelembe véve kulturáltan szedték a bodzát, gallyakat nem tördeltek.

2009. 07.11.

Alapos fűnyírás a hátsó területeken GZ, BL., locsolás

2009. 07.10.

Önkormányzat 3 embere lenyírta  gyomos gyepet a pinceterület elülső,degradált  részén.

2009. 07.06 – 09.

A terület belső területeinek kaszálása, nyírása BL., LJ, SM, HA, GZ. által. A kórósodó gyomok kikaszálása az egész területről BL, KT.

2009. 06.28.

10 napja nagyon változékony az idő, szinte minden nap esik, akár többször is. Rengeteg a csapadék. Pincéinkben bokáig megemelkedett a talajvíz. BL. A Pinceterület gyepének nagyobb részét lenyírta.

2009. 06.26.

Allergén növényeket (fekete üröm, parlagfű)  írtottunk néhányan a Pinceterületen, hogy az Önkormányzat pályázhasson a 4millió Ft-os játszótérért. (aláírásgyűjtés, fotózás) a tómélyületet is kikaszáltuk BL-lel.

2009. 06.16., 18.

Önkormányzat 2 embere fűkaszával nyírta a lófuttató környékét.

2009. 06.08-14.

S.M., B.L., G.Z. lenyírta, kaszálta a belső területet. Locsolás folyamatosan.

2009.06.05.

M.F. megkezdte a présházának restaurációját.

2009. 06.02.

B.L. segített P.F-nek rendet tenni a háza körül.

2009. 05.29-06.01. 

A szeles, csapadékos Pünkösd megkímélt minket a munkától.

2009. 05.26-27.

Locsolás, kaszálás. Ma, mivel hűvös idő van, elkezdtük a parkoló köré telepíteni a növényeket. A Horizontban megjelenő cikk miatt pátyi Óvónők látogattak a pinceterületre. Tetszett nekik  a hely.

2009. 05.18 – 24.

Csapadék továbbra sem esik, 2 naponta locsolás.  B.L. fűnyírás, kaszálás, mi szintén, K.K. is szépen rendezte a kerítések melletti szakaszt. Pénteken az Önkormányzat Karbantartójával felpakoltuk az összegereblyézett gallyakat, és elszállította.

2009. 05.17. vasárnap

A P.F mögötti önkorm. tulajd. területről L.J. átmozgatta K.I-től vett köveket a pincéi elé. Szépen elrendezte a területet. S.M. is lassan befejezi a pince előtti burkolatot. G.Z. pincéin is folytatódik a szigetelőfal építése. Ismét hőség és szárazság van, locsolás.

2009. 05.16. szombat

Locsolás, a parkoló helyét jelző oszlop megerősítése, befejezése. L.J. az előtte lévő térséget lenyírta.

Sajnos az a tapasztalat itt a Gödörben, hogy aki pincét birtokol, úgy érzi az egész Gödröt birtokolja és saját ízlése szerint formálhatja. Az ízlések azonban különbözőek és a szépérzék fejlettsége is eltérő az emberek között. Régen, a természetes anyagok (fa, kő, vályog, tégla) használatakor ezek az anyagok határt szabtak az arányoknak. Amit az építőanyagok megengedtek, az nem csak praktikus volt, hanem szép is. Ahány vidék, annyiféle anyaghasználat, de mindegyik község a vidékre jellemző anyagokkal hozott létre egységes arculatot. Ma Hollókő, ez a kis palóc falu a világörökség része. Ami ma érték, az régen természetes volt. S miért lett Hollókő világhíres település? A tájba belesímuló egységes faluképe miatt.  Ma, amikor a beton és az acélszerkezetek minden építészeti megoldást lehetővé tesznek, az ember mértéket és arányérzéket vesztett. Mivel bármely településen hozzájuthat bármilyen építőanyaghoz, nem szab gátat már semmi a szélsőséges, tájidegen, aránytalan építkezéseknek, hacsak nem a jóízlés. Érdemes végignézni a falvakon, községeken, városokon s láthatjuk, hogy a jóízlés nem erőssége a magyar embernek.

Itt ez a táj, a Józsefvárosi pinceterület, a település központjában még romjaiban is megőrizte ősi hangulatát. Óriási kincs. Jó volna tényleg betartani ezért a szabályokat és a látható helyeken természetes anyagokkal dolgozni,  tájbaillő növényzetet telepíteni. Ne nézzük le a bodzát, róla regényt lehet írni…

Ne felejtsük tehát, hogy mi csak egy apró részlete vagyunk a területnek, pincéinknek s jelenlétünknek úgy  kell beleolvadni ebbe a környezetbe, hogy a látogató, akié igazán ez a terület, örömét lelje az egységes, harmonikus és romantikus látványban. Ezért nem keríthetjük le a pincéinket még élő sövénnyel sem, főként nem ettől a vidéktől távol álló örökzöldekkel. Pincéink a drágakövek a pinceterület karéjában. Aki mindezzel nem ért egyet, talál magának olyan helyszínt, ahol ezek az előírások nem léteznek.

2009.05.15. péntek

Fűnyírás.

2009. 05.14. csütörtök

Helembai Pál József közterületfelügyelő a gödörbe látogatott felmérni a tennivalókat.

2009. 05.11. hétfő

M. F. és B. L. nagyon szépen lenyírta a telekvégükhöz közel eső közterületet, az elszállított kazal környékét. Egyre többen kapcsolódnak be a terület szépítésébe. Sz.G. és K.S. is konténerekbe tette az évek óta várakozó sittet. Örvendetes, h egyre többen a kertjükben, házukban keletkezett hulladékot portán belül dolgozzák fel, vagy szemétként hivatalosan szállíttatják el.

Ma beszélgettem egy hölggyel a gödörröl, s ő azt említette, mint sokan, hogy ez mindig is egy szeméttelep volt, s hogy sosem volt műemlék…. hát így van. Egyszer csak a veszélyeztetett helyből, épületből műemlék lesz, ha van olyan szerencsés, hogy mielőtt eltűnne a Föld színéről, valaki meglátja benne a menthetőt.  S hogy mindig szeméttelep volt? Talán az elmúlt 60 év perspektívájában valóban az volt, de annál inkább szégyen, hogy a háború előtt szépen kialakított, 70 pincéből álló területet szemétteleppé degradálták a németek helyét felváltó új lakosok. Persze nehéz volt az élet és ezt mindenki megérti, de 60 évvel a kitelepítést követően jó volna, ha egy kicsit összeszednénk magunkat és a károkat, amennyire lehetséges még,  helyrehoznánk. Ez történik a pinceterülettel. S  ez nem csak a hely múltját szolgálja, amivel tartozunk az itt élt elődeinknek, hanem éppen a jövőt, amikor már a sűrűn beépített városias vidéken is idegen lesz a természet, a vidéki táj és hagyomány. Akik ennek a területnek a környezetében élnek, nemsokára büszkék lesznek e különleges helyre.

És persze ma is locsoltunk, mert az esőfelhők továbbra is elkerülik a Zsámbéki-medencét. Most legszebb arcát mutatja a táj, virágba borult fák és bokrok illatfelhője bódítja az erre sétálókat.

2009. 05.10. vasárnap

4-en (mi, D.L., B.L.)  az önkormányzat által elszállított kazal helyén maradt szemetet összeszedtük és a területet elgereblyéztük. A szintén önkármanyzat által levágott lycium szárakat 2 területről összeszedtük, egybehordtuk s várjuk, hogy elszállítsák.


2009. 05.09. szombat

Blaskó Laci biztonságosabbá teszi az autóparkoló kőoszlopát.

2009. 05.08. péntek

9-től-12-ig az Önkormányzat Karbantartójával és két emberével összeszedtük a telekhatáros emberek által felhalmozott kerti hulladékhalmokat, szemetet a B. Lajos kertvégéből illetve a Sz. Károly előtti területről.

2009. 05.07. csütörtök

A Pinceterületen előforduló és állandóan jelen lévő  néhány állatfajról elkészítettük a posztert és kihelyeztük a tájékoztató táblára. Este locsolás.

Így tűnik, néhány embernek nehéz megemészteni, hogy egy területre – aminek ő maga is részese – vigyáznia kell. Hogy van egy potenciálisan szépséges hely, ami közterületként mindenki gyönyörűségére fennmaradhat.

Mitől szép egy hely? A harmóniától, a nyugalomtól, a végtelenség érzetétől, a tisztaságtól, és leginkább a természet sokszínűségétől….

Ezért nem hagyhatjuk például szanaszét autóinkat a területen. Megkíméljük a parkban sétálókat autóink látványától, melyek cseppet sem illenek bele a tájba.  Ráadásul kárt okoznak a gyepen, mert általuk rovarokat, békákat, gyíkokat ölünk meg észrevétlen. Annak persze örülünk, ha gyermekünk szöcskét, sáskát láthat. Elvileg az erdőt se autóval járjuk. A parkokba sem hajtunk be autóval. Mi ittlakók és pincetulajdonosok, örüljünk, hogy megadatik nekünk ez a környezet. Legyünk tekintettel azokra, akik sétára, szépségre és nyugalomra vágynak. Ez a pinceterület nem a miénk, hanem mindenkié. Ezért kell leállnunk a hulladékaink közterületre való kihordásáról is.

Nem elvenni a terület értékéből, hanem hozzátenni kell. Még sok sok munkára van szükség, hogy a terület valóban megragadó, varázslatos helyszíne legyen Zsámbéknak és büszkeséggel töltse el az ittlakókat, pincetulajdonosokat és valamennyi zsámbéki lakost. Ezért legalább annyit kell tenni, hogy ne ártsunk a területnek.

Köszönöm a zsámbéki Önkormányzatnak a bontakozó együttműködést.

2009. 05.06. szerda

Kezdődik a bodzanyílás.

2009. 05.05. kedd

Megjelent Nógrádi Timea szép cikke a pinceterületről a Horizont regionális magazinban. Az önkormányzat embere újabb területet lekaszált. A hetek óta tartó szárazság miatt folyamatosan kell locsolnunk az ültetett növényeket. A közkútból nyert vízzel minden második nap 1 órát locsol valamelyikünk.

2009. 05.04. hétfő

Felállítottuk a parkolót jelző kőoszlopot.

2009. 05.01-02. péntek-szombat

Az ültetett fákat, bokrokat meglocsoltuk . Elkészítettük és felállítottuk a pinceterületre kihelyezendő tájékoztató táblát.

2009. 04.29. kedd

Akácok most kezdik virágba borulásukat.

2009. 04.28. hétfő

Délelőtt az Önkormányzat 3 embere elkezdte fűkaszával lenyírni a pinceterület elülső részét.

2009. 04.25. szombat

Az ültetett fák, cserjék körül felnőtt gyomok kaszálása, locsolás

2009. 04.23. csütörtök

A pinceterület hátsó nagy gyepét és a tómélyületet fűkaszával lekaszáltuk.

2009. 04.19. vasárnap

Ismét fűnyírás, locsolás

2009. 04.12. vasárnap

Fűnyírás, locsolás

2009. 04.10. péntek

Az ültetett fák, cserjék öntözése közkútból, csalános részek kaszálása,főként az ültetett növények körül

2009. 04.09. csütörtök

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elutasítja a Zsámbéki Önkormányzat képviselőtestületének a Pinceterület műemléki védettségének feloldását kezdeményező kérelmét. Zsámbék másfél hektáros festői szépségű helyszíne továbbra is teljes kiterjedésében biztonságban van a beépítést támogatókkal szemben.

2009. 04.07. kedd

további cserjék ültetése, telepített növények locsolása, Both Zoltán, a közmunkások vezetője eljött a pinceterületre, megegyeztünk, hogy az önkormányzat biztosít 1napra 1 embert, ki a kórókat, lyciumhajtásokat visszavágja.

2009. 04.05. vasárnap

tájba illő, őshonos fák, cserjék ültetése (bodza (15), somfajok (6), hársfák (6))

2009. 03.29. vasárnap

tájba illő, őshonos fák, cserjék ültetése (bodza (10), fűz (1)

2009. 03.31-04.01. kedd- szerda

Az ELMŰ által okozott kárt helyreállítottuk. (1 teherautónyi termőföld kiszállítása, széthordása, elgereblyézése, hengerlése, fűmaggal bevetése)

2009. 03.16. hétfő

ELMŰ károkozás (lásd: Szomorú oldal)

2009. 03.08. vasárnap

Leili János fia kiírtja a legszebb bodzát.

2009.03.21. szombat

Szemétszedés a pinceterületen (a hulladékokat saját kukáinkba helyeztük).

2009.02. 25.

Paluska fia önkényesen kivágja a ca. 70 éves diófát. (lásd: Szomorú oldal)

2009.02. 23.hétfő

A bálványfák körül a tömegesen megjelenő sarjhajtásokat kivágtuk.


Reklámok
%d blogger ezt kedveli: