Szomorú oldal

“Nem egymástól félnek, valami mástól.”
“Hallom: fa fának suttog,
fa bokornak, bokor fűnek,
gondot cserélve, egymást okítják,
egymásért szoronganak.”
Csorba Győző

 

2012.01.17.

Számos kellemetlenségről nem írok, örülök, hogy elhárítjuk gyorsan őket. Ami viszont aggaszt, hogy van néhány magántulajdonban lévő pince, amely hamarosan teljesen tönkremegy, leomlik, beszakad, vagy már be is szakadt. Ezek eredendően nagyon szép öreg pincék, jelentős kultúrtörténeti értékkel bírnak., Különlegesen nagy kövekből készültek a boltívek, kváderek.

2012. április 2.

Mit jelent a tájszennyezés? Ha egy területnek van megőrzésre érdemes sajátos hangulata, kialakult arculata, fontos, hogy beavatkozásainkat a meglévő szerkezetbe illesszük. Ha egy már tájképileg sérült terület (park, településrész) arculatának megerősítésébe, kialakításába kezdünk és szeretnénk egyöntetű, szívet-lelket megdobogtató hangulatot, markáns élményt előidézni, fontos, hogy az egyszerű, alapvető szabályokat betartsuk. Mint a művészetben az aranymetszés szabálya, úgy a tájalakításban a struktúra s a benne szereplő térelemek harmóniája meghatározó a pozitív élmény kiváltásában.

Az egyik pincetulajdonos úgy gondolta, hogy a közterület rovására sövénysort létesít, megfelezve az eddig összefüggő térséget, ezzel képezve magának és a kiszemelt önkormányzati tulajdonú háznak magánszférát. A telepítés jóindulatú szándékát véletlenül sem lehet már feltételezni, tekintve, hogy tavaly amikor elkezdte a tuják ültetését, próbáltuk kedvesen megkérni, hogy ne tuját ültessen, hanem őshonos növényt és ne próbáljon meg kisajátítani a közterületből egy darabot, mellyel a pinceterület látképét megtöri, elcsúfítja. Saját szándékától vezérelve idén további tujákat ültetett. A probléma a következő: megosztja, megszünteti a táj tekintetet messzire vivő perspektíváját. A tuja tájidegen faj, ebben a paraszti pincevilágban kifejezetten zavaró, nem beszélve arról, hogy a fák 5 m magas összefüggő válaszfala hamarosan eltakarja a pincéket, parasztházat.  A sorban ültetett sövény a gödör közepén teljesen természetellenes látvány.  A terület bármely pontjáról szemléljük, mindenhonnét térrongáló hatását érzékelhetjük, a látogató nem tud szép távlati fotót készíteni. Sajnos sokkal könnyebb elrontani egy egységes hangulatot, akár egy méretében, alakjában tájba nem illő építménnyel, idegenhonos növényekkel, szemeteléssel, felsővezetékekkel, betonoszlopokkal etc, mint megőrizni. Ha konfliktuskerülő magatartásunkból adódóan figyelmen kívül hagyjuk, a festői pincetáj látja kárát.

2012. március 17.

Téli nyugalmukból ébrednek az állatok. Az Eseménynaptárban beszámoltam az első észlelt sün kalandjáról. Ez az állat szerencsésnek tarthatja magát, mert túlélte a telet és az előző év viszontagságait. Látható, hogy féloldala sérült, tüskéi leégtek. Amikor nekifogunk a kerti rendrakásnak, gondoljunk arra, hogy a hosszabb ideig háborítatlanul hagyott kerti farakás, komposzt, az eltüzelni való gallytömeg alatt számos élőlény leli menedékét, találja szaporodó helyét. Féltve őket, érdemes óvatosan megforgatni a halmot, vagy kisebb adagokban leemelve kicsit arrébb eltüzelni. Engedjünk időt számukra, hogy elmenekülhessenek.

  

2010. december 02.

A gödörben már annyi víz gyűlt össze, hogy szükségessé vált a kisebb tó szivattyúzása. A munkára a zsámbéki Önkéntes Tűzoltó Egyesületet kérték fel, akik készséggel teljesítették azt. Sajnos a tűzoltókocsi a szivattyúzás közben belesüllyedt a talajba, és az Önkormányzat teherautójával kellett kihúzni. Szerencsére a tűzoltókocsi csak kis mértékben sérült meg.

A parkolóban a gyep nagyon fel lett túrva, rendbehozása tavaszra marad.

2009. szeptember 20. vasárnap

LeilihulladekJPG Leilieget Leilihamu

Szomorúság észlelni, hogy amikor már a pinceterületet határoló telektulajdonosok szinte valamennyien betartják a szabályokat, mindig akad egy (L J.), aki dacból “csakazértis” kihordja  a  kertjéből a növényi és egyéb veszélyes hulladékot a közterületre, majd tűztilalom ide-oda, meggyújtja, nem törödve a tűz terjedésének lehetőségével, mely veszélyezteti a közvetlen szomszédságban lakókat és a növényzetet. S mi marad a tűz után? Felperzselt talaj, felverődő gyomtenger. Jelen esetben a tavaly leégetett kazal helyét  derékig érő disznóparéj-mező foglalja el.

Sajnos még csak nem is az égető személy tartja rendben a hátsó kertkapuja környékét, hanem az alső pincetulajdonos. Vele szemben is arcátlanság ez a magatartás.

Nem csak a kertünk, házunk rendje jellemez minket, sokkal többet árul el rólunk tágabb környezetünk. Köszönet azoknak akik tesznek érte.

2009. március 16, hétfő,esős éjszaka után

elmurongalas1 elmurongalas3 elmurongalas21

Az ELMÚ tette a dolgát. Vajon nem lett volna más megoldás, mint négytonnás gépjárművel  forgolódni a szépen kialakított gyepen… Blaskó László az elmúlt évben heteket töltött azzal, hogy a bedózerolt szeméttől megszabadítsa és az élőlényekre tekintettel kézi erővel elegyengesse a területet, amely közterület.  Az Önkormányzat határozottabb kiállását kérjük a terület oltalma érdekében. A Polgármester és a Képviselők a testületi ülésen egyértelműen kifejezték, hogy szeretnék megőrizni a terület “környezetvédelmi” értékeit.  Kérjük az Önkormányzatot, tegye nyilvánvalóvá, hogy kész megvédeni minden káros beavatkozástól ezt a méltóbb sorsot érdemlő, különleges helyszínét Zsámbéknak.

2009. február vége

diofa

2008 telén csonkították meg először. Az egyik főágát fűrészelték le. Idén, február végén egy pinceterületen élő ember tőből vágta ki ezt a szép, egészséges, közel 70 éves diófát tüzifa céljára.  A diófa az egyik legértékesebb faipari alapanyag.  Itt, mint tájképi elem, mint a lakóépületeket elfedő lombozat hordozott nagy eszmei értéket.

2009. március 8.

paluskabodza

Március 8-án, délidőben vágta ki (L J. fia) ezt gyönyörű bodzát, épp lombfakadás előtt. Idén virágzásával nem gyönyörködteti a szemet, ám a bodza életrevaló növény és új sarjakkal remélhetőleg ismét életre kel.

Ez nem csak közterület, hanem országos jelentőségű műemlékegyüttes, ahol nem csak az épített örökség, hanem a koros fák és látványelemek is védelmet élveznek. Jó volna helyi garanciát találni arra, hogy a vandál fakitermelés befejeződjék.

Reklámok
%d blogger ezt kedveli: